Možda ćete primijetiti da se vaš doživljaj hrane promijenio tokom liječenja raka. Hrana može djelovati bezukusno ili imati previse sladak, slan ili metalan okus. U narednom tekstu donosimo nekoliko savjeta kako poboljšati okus hrane.

Obično su ove promjene privremene i poboljšati će se s vremenom. U međuvremenu, učinite sve što možete kako biste održali unos kalorija i zadovoljili potrebe tijela za proteinima, vitaminima i mineralima.

Ako slijedite određenu dijetu, kao što je dijeta s niskim unosom natrija ili masti, ili dijeta za osobe s dijabetesom, možda će biti potrebno privremeno smanjiti te restrikcije. Pokušajte omogućiti veću raznolikost u ishrani kako biste povećali šanse za unos dovoljno nutrijenata. Provjerite sa svojim ljekarom da li je u redu da privremeno popustite prehrambene restrikcije, jer promjene u ishrani mogu utjecati na vaše lijekove.

Evo nekoliko prijedloga za odabir i pripremu hrane. Eksperimentišite s ovim idejama dok ne pronađete kombinacije koje vam odgovaraju.

Napomena: Ako su vam usta ili grlo bolni, izbjegavajte začine, kiselu hranu te vruće namirnice ili napitke, jer mogu izazvati iritaciju.

Ako hrana nema okus

Pokušajte s različitim sosevima, marinadama, začinima i drugim sastojcima. Oni mogu poboljšati okus hrane.

Tokom kuhanja dodajte:

  • Barbecue sos
  • Ekstrakte ili druge arome
  • Kečap
  • Marinade za meso
  • Senfove
  • Soja sos
  • Začine i začinsko bilje
  • Teriyaki sos
  • Sirće/ocat

Ishrana tokom liječenja raka: Savjeti za poboljšanje okusa hrane

Ostali prijedlozi za poboljšanje okusa uključuju:

  • Komadiće suhog mesa
  • Sjeckane zelene ili crvene paprike
  • Sjeckani luk ili bijeli luk
  • Orašaste plodove
  • Sir, posebno oštar sir poput čedara

Pokušajte:

  • Šećer ili sirup za hranu. Na žitarice stavite smeđi šećer, javorov sirup, med, cimet, hurme ili grožđice umjesto bijelog šećera.
  • Slane namirnice. Osim toga, slane namirnice poput sušenog mesa, sireva i čipsa mogu imati intenzivniji okus.

Ako je hrana previše slatka

Smanjite previše sladak okus:

  • Dodajte malo soli ili limunovog soka.
  • Dodajte obični jogurt, mlaćenicu, instant kafu u prahu ili dodatno mlijeko u milkshake, instant napitke ili komercijalno pripremljene hranjive napitke.

Pokušajte sa manje slatkom hranom:

  • Pijte napitke poput razrijeđenog voćnog soka, mlijeka, mlaćenice, limunade ili sportskih napitaka.
  • Birajte deserte koji nisu previše slatki, kao što su jogurt, krem, pita od bundeve, voće, pečeno voće, voće sa svježim sirom, voćni kolač, obične krafne ili integralne krekere.

Umjesto slatkih grickalica, birajte druge namirnice, kao što su:

  • Sir
  • Čips ili pereci s sosom
  • Svježi sir
  • Krekere i sir
  • Punjena jaja
  • Orašasti plodovi
  • Kikiriki maslac

Ako su sirup, džem ili šećer previše slatki, pokušajte s maslacem ili margarinom sa kuhanim žitaricama, tostom i palačinkama.

Ako je hrana previše slana

Malo šećera može ublažiti slanost nekih namirnica. Kuhajte hranu bez dodavanja soli ili začina koji sadrže so. Izbjegavajte prerađenu hranu koja sadrži puno natrija. Tražite proizvode označene kao smanjen sadržaj natrija ili niska razina natrija. Pokušajte s blagim, neintenzivnim okusima hrane.

Ako meso nema pravi okus

Ako je meso svježe i pravilno kuhano, ali vam se čini bezukusno, poslužite druge namirnice koje sadrže proteine, kao što su:

  • Grah ili grašak u supama, salatama ili kao prilog ili namaz
  • Sir
  • Svježi sir
  • Krem
  • Jela s jajima
  • Jaja s mlijekom
  • Riba — svježa, smrznuta ili pakirana u vakuumu, jer konzervirana riba može imati metalni okus
  • Napitke slične instant doručku ili druge hranjive napitke
  • Leća
  • Makaroni sa sirom
  • Sladovi
  • Milkshakeovi
  • Orašasti plodovi
  • Kikiriki maslac
  • Perad
  • Puding
  • Kvinoja
  • Tofu
  • Jogurt

Ostali prijedlozi za meso:

  • Pokušajte meso pripremiti u kombinaciji s drugim namirnicama, poput čilija, lazanja, umaka za špagete, složenaca, paprikaša ili gustih supa.
  • Pokušajte sa sosevima, kečapom i drugim začinima, koji mogu poboljšati okus.
  • Pokušajte marinirati meso, piletinu ili ribu u marinadama, soja sosu, slatkim voćnim sokovima ili talijanskim prelivima.
  • Pokušajte s slanim, začinjenim ili dimljenim mesom, kao što su začinjeni biftek, kobasice ili suhomesnati proizvodi.
  • Pokušajte s namirnicama bogatim proteinima koje mogu imati bolji okus ako su hladne ili na sobnoj temperaturi. Primjeri uključuju pladnjeve sa sirom ili svježim sirom; salate od makarona sa škampima, mesom ili sirom; salate od tune, jaja ili piletine; hladni sendviči sa mesom ili hladni losos.

Ako je vaš imuni sistem oslabljen zbog liječenja karcinoma, neke od ovih namirnica možda nisu sigurne za vas. Pridržavajte se sigurnosti hrane držeći namirnice na sigurnim temperaturama. Ne ostavljajte kvarljive namirnice vani duže od sat vremena. Izbjegavajte nepasterizirane sokove, sir ili mlijeko, kao i sirovo ili nedovoljno kuhano meso.

Opći savjeti

Hrana koja izgleda primamljivo često ima bolji okus. Birajte hranu različitih boja, temperatura i tekstura. Često pijte tekućinu ili koristite žvakaće gume, mentol ili tvrde bombone da uklonite loš okus u ustima. Pokušajte koristiti plastične pribore za jelo ako imate gorak ili metalni okus u ustima dok jedete. Provjerite kod svog stomatologa da li imate problema sa zubima. Održavajte dobru oralnu higijenu. Provjerite sa svojim doktorom da li promjene okusa mogu biti povezane s vašim lijekovima. U nekim slučajevima, vaš ljekar može prilagoditi vaše lijekove kako bi smanjio ili eliminirao nuspojave. Ne prestajte uzimati lijekove osim ako vam ljekar to ne kaže. Ako ove mjere ne pomognu ili gubite na težini, obratite se svom doktoru ili registriranom nutricionisti za dalje savjete.

Više o sličnim temama pročitajte na našem blogu.

Izvor: Mayo Clinic