Učenje da se osjećate ugodno u svom tijelu tokom i nakon liječenja raka dojke personalno je putovanje koje je različito za svaku ženu. Informacije i podrška mogu vam pomoći da se nosite s ovim promjenama tokom perioda dijagnoze i liječenja karcinoma dojke, ali i nakon samog izlječenja.

Kako se osjećati dobro u svojoj koži tokom i nakon liječenja raka dojke

Pored emocionalnih, psihičkih i finansijskih stresova koje rak i njegovo liječenje mogu uzrokovati, mnoge žene s karcinomom dojke suočavaju se i sa promjenama u izgledu kao posljedicom svog liječenja.

Neke promjene mogu biti privremene, kao što je gubitak kose. Ali čak i kratkotrajne promjene mogu imati dubok psihološki uticaj na to kako se žena osjeća u vezi sa sobom. Postoji nekoliko opcija koje mogu pomoći ženama da se nose s gubitkom kose, uključujući perike, kape, šalove i druge dodatke. Alternativno, neke žene odabiru koristiti svoju ćelavost kao način identifikacije sa ženama koje su preživjele karcinom dojke.

Druge promjene mogu biti trajne, poput gubitka dijela ili cijele dojke (ili dojki) nakon operacije. Neke žene odlučuju se za rekonstruktivnu operaciju za obnovu dojke, dok druge možda ne. Ako se odlučite ne ići na rekonstrukciju dojke, možete odlučiti hoćete li nositi umetak za dojku ili protezu ili ne.

Seksualnost nakon raka dojke

Možda ćete imati brige u vezi sa seksualnošću nakon raka dojke. Fizičke promjene, posebno nakon operacije dojke, mogu učiniti da se neke žene osjećaju manje ugodno u svom tijelu. Može doći do gubitka osjeta u zahvaćenoj dojci. Ostali tretmani za karcinom dojke, kao što su kemoterapija i hormonska terapija, mogu promijeniti vaše razine hormona utjecati na vaš seksualni interes i/ili odgovor.

Problemi u odnosima su također važni. Vaš partner može biti zabrinut kako izraziti ljubav fizički i emocionalno nakon liječenja, posebno nakon operacije. Ali, isto tako rak dojke može biti iskustvo rasta za parove – posebno kada oba partnera sudjeluju u donošenju odluka i idu na tretmane.

Pronalaženje pomoći i podrške nakon liječenja raka dojke

Bez obzira na fizičke promjene koje možete doživjeti, važno je znati da postoji savjet i podrška koji vam mogu pomoći da se nosite sa nastalim promjenama. Razgovor sa vašim doktorom ili drugim članovima vašeg zdravstvenog tima često je dobar početak za pronalaženje pomoći. Također postoji mnogo grupa za podršku. Te grupe vas povezuju sa lokalnim volonterkama koje su imale rak dojke. Vaš volonter programa može odgovoriti na mnoga vaša pitanja i može vam dati prijedloge, dodatni čitalački materijal i savjete. Zapamtite da su i volonterke bile na vašem mjestu i da će razumijeti.

Slika o tijelu i seksualnost nakon liječenja raka dojke

Neka istraživanja sugeriraju da mlađe žene imaju više problema s prilagođavanjem na stresove natsale dijagnostifikovanjem karcinoma dojke i njegovog liječenja. Mogu se osjećati socijalno izolirano. Mlađe žene također mogu biti više pogođene pitanjima seksualnosti ili plodnosti (sposobnosti imanja djece). Neke mlađe žene možda razmišljaju o zasnivanju porodice ili imaju više djece, i mogu brinuti kako bi rak i njegovo liječenje mogli utjecati na to. Druge možda već imaju obitelji i mogu brinuti kako bi članovi obitelji mogli biti pogođeni.

 

Pročitajte više o sličnim temama na našem Blogu.

Izvor: American Cancer Society