Biopsija dojke: Vodič za pacijente

Biopsija dojke je postupak kojim se uzima uzorak tkiva dojke radi testiranja. Uzorak se šalje u laboratorij, gdje ga patolozi analiziraju kako bi postavili dijagnozu.

Kada se preporučuje biopsija dojke

Liječnik vam može preporučiti biopsiju dojke ako:

– Osjećate kvržicu, čvorić ili zadebljanje u dojci, a liječnik sumnja na karcinom dojke
– Mamogram pokazuje sumnjivo područje u dojci
– Ultrazvučni pregled ili magnetna rezonanca dojke (MRI) pokazuju sumnju na malignu bolest
– Imate neobične promjene bradavice ili areole, uključujući ljuskanje, zadebljanje kože ili krvavi iscjedak

Rizici biopsije dojke

Rizici povezani s biopsijom dojke uključuju:

– Modrice i oticanje dojke
– Infekciju ili krvarenje na mjestu biopsije
– Promjenu izgleda dojke, ovisno o količini uklonjenog tkiva i načinu zarastanja dojke
– Potrebu za dodatnom operacijom ili drugim tretmanom, ovisno o rezultatima biopsije

Ako imate groznicu, crvenilo ili toplinu na mjestu biopsije, ili neobičan iscjetak iz mjesta biopsije, odmah se obratite svom liječniku. To mogu biti znakovi infekcije koja zahtijeva hitno liječenje.

Priprema za biopsiju dojke

Prije biopsije dojke, obavijestite svog liječnika ako:

– Imate bilo kakve alergije
– Ste uzimali aspirin u zadnjih 7 dana
– Uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi
– Niste u stanju dugo ležati na trbuhu

Šta očekivati tijekom biopsije dojke

Postoji nekoliko vrsta biopsije dojke. Vaš liječnik može preporučiti određenu vrstu biopsije na temelju veličine, lokacije i drugih karakteristika sumnjivog područja u vašoj dojci. Ako nije jasno zašto se određena vrsta biopsije provodi umjesto druge, zatražite od svog liječnika objašnjenje.

Tijekom biopsije, uobičajeno je primiti injekciju (anesteziju) koja će učiniti područje dojke neosjetljivim.

Vrste procedura biopsije dojke

1. Biopsija aspiracije finom iglom (citološka punkcija)

Ovo je najjednostavniji tip biopsije dojke. Veoma tankom iglom uzima se dio tkiva koje je zahvaćeno promjenama, bez potrebe za rezom. Na ovaj način može se utvrditi da li je tkivo ispunjeno tečnošću, kao kod ciste, ili je u pitanju čvrsta kvržica. Međutim, ako je masa čvrsta, može biti potrebna procedura za uzimanje većeg uzorka tkiva.

2. Core biopsija

Core biopsija je pouzdanija metoda uzimanja uzoraka ako se sumnja na karcinom dojke, jer se uzima veća količina uzorka nego kod citološke punkcije. Za core biopsiju se koristi široka igla. Postupak se radi ambulantno, u ležećem položaju i pod lokalnom anestezijom. Nakon što lokalna anestezija počne djelovati, širokom iglom se izvlači cilindrični uzorak tkiva dojke, odnosno sumnjive tvorbe. Cijeli postupak prati se ultrazvukom. Uvijek se uzima više uzoraka kako bi se osiguralo da je uzeto dovoljno tkiva za analizu.

3. Stereotaktička biopsija

Ova vrsta biopsije koristi mamografiju da bi se precizno odredila lokacija sumnjivih područja u dojci. Za ovaj postupak, uglavnom ležite licem prema dolje na mekom biopsijskom stolu, a jedna od vaših dojki se pozicionira u rupi na stolu. Ili možda imate postupak u sjedećem položaju. Možda ćete morati ostati u ovom položaju 30 minuta do 1 sat. Ako ležite licem prema dolje za postupak, stol će se podići nakon što se udobno smjestite. Vaša dojka je čvrsto stisnuta između dvije ploče dok se uzimaju mamogrami kako bi radiolog točno vidio lokaciju područja za biopsiju. Radiolog napravi malu inciziju – oko 6 milimetara – u dojci. Zatim umetne iglu ili usisni pogon i izvadi nekoliko uzoraka tkiva.

4. Core biopsija pod nadzorom MRI-a

Ova vrsta core biopsije obavlja se pod nadzorom MRI-a – tehnike slikanja koja snima višestruke poprečne slike dojke i kombinira ih, koristeći računalo, kako bi se generirale detaljne 3D slike.

Nakon biopsije dojke

Svaka vrsta biopsije dojke, osim hirurške biopsije, rezultirat će time da ćete kući otići samo s malim zavojem ili flasterom preko mjesta uboda ili rezanja. Možda ćete osjetiti blagu bol, oticanje ili modrice, koje se obično povlače za nekoliko dana. Ako osjetite bol, razgovarajte s liječnikom o tome koji lijekovi protiv bolova su sigurni za vas. Uz to, izbjegavajte dizanje teških stvari i naporne aktivnosti tijekom nekoliko dana nakon biopsije.

Rezultati biopsije obično su dostupni za otprilike tjedan dana, ali to može varirati ovisno o laboratoriju i složenosti analize. Liječnik će razgovarati s vama o rezultatima, a ako se otkrije rak dojke, tada će se vaš liječnički tim sastati kako bi razmotrili opcije liječenja i dogovorili plan liječenja s vama.

Ukoliko rezultati biopsije pokažu da nemate rak, liječnik će vas možda i dalje uputiti na redovite preglede i mamografske snimke kako bi pratio eventualne promjene u dojci. Ako se ustanovi benigna promjena, liječnik će razgovarati s vama o daljnjem praćenju, liječenju ili o tome da li je potrebna dodatna intervencija.

Biopsija dojke je ključna metoda za dijagnosticiranje raka dojke ili drugih stanja dojke. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste razumjeli sve korake postupka, rezultate i moguće rizike. Ako imate dodatnih pitanja ili sumnji, nemojte se ustručavati postaviti pitanja ili zatražiti dodatne informacije kako biste se osjećali sigurno i informirano tijekom cijelog procesa.