HER2-pozitivni karcinom dojke je karcinom koji je pozitivan na protein koji se zove receptor Humanog Epidermalnog Faktora Rasta 2 (HER2). HER2 gen stvara HER2 proteine. HER2 proteini su receptori na ćelijama dojke. Normalno, HER2 receptori pomažu u kontroli i signalizaciji rasta ćelija dojke i njihovog dijeljenja. Ali u oko 10% do 20% karcinoma dojke, HER2 gen ne radi ispravno i pravi previše kopija samog sebe (poznato kao amplifikacija gena HER2). Svi ovi dodatni HER2 geni govore ćelijama dojke da naprave previše HER2 receptora. Zbog toga ćelije dojke rastu i dijele se na nekontrolisan način.

HER2 protein se takođe može spojiti sa ostalim receptorima iz HER porodice koji se nalaze na površini ćelije – HER1, HER2, HER3 and HER4, te se na ovaj način šalje signal tumorskoj ćeliji da raste i da se dijeli.

Svakoj petoj ženi oboljeloj od karcinoma dojke, bit će dijagnosticiran ovaj karcinom. Ovo je posebno agresivan oblik raka dojke, koji ima tendenciju bržeg rasta i širenja od karcinoma dojke koji su HER2 negativni, ali je mnogo vjerojatnije da će reagirati na liječenje lijekovima koji ciljaju na HER2 protein.

HER2-pozitivni rak dojke obično pogađa mlađe žene u poređenju sa HER2 negativnim slučajevima. Iako tačni uzroci HER2-pozitivnih karcinoma dojke nisu poznati, određeni faktori rizika mogu doprinijeti:

  • porođaj prvi put nakon 30. godine života
  • prekomjerna težina
  • historiju primanja terapije zračenjem u predjelu grudi
  • pušenje ili korištenje drugih duhanskih proizvoda

Također, iako porodična historija raka dojke generalno povećava rizik od razvoja raka dojke, HER2-pozitivan rak dojke nije nasljedan.

Danas postoji više mogućnosti za liječenje ovog karcinoma. Postoji nekoliko oblika terapije koja djeluje ciljano na HER2. Ciljanom terapijom se blokiraju signali koji potiču rast tumora. Ove ciljane terapijske opcije su u tolikoj mjeri poboljšale izglede za preživljenje pacijenata sa HER2-pozitivnim karcinomom, te su toliko efikasni da je njihova prognoza zapravo prilično dobra.