Hormonska terapija za karcinom dojke je tretman za karcinome dojke koji su osjetljivi na hormone. Neki oblici hormonske terapije za karcinom dojke djeluju blokirajući hormone da se vežu na receptore na ćelijama karcinoma. Drugi oblici terapije deluju smanjujući proizvodnju hormona u tijelu.

Kako bi se smanjio rizik od povratka karcinoma  nakon operacije  se često koristi hormonska terapija. Ova terapija također može da se koristi kako bi se smanjio karcinom prije operacije. Ako se karcinom smanji, moguće je ukloniti manje tkiva dojke tokom operacije. Korištenje hormonske terapije prije operacije takođe daje vašem lječniku informacije o tome kako vaš karcinom reaguje na ovaj tretman.

Ako se vaš karcinom proširio na druge dijelove tijela, hormonska terapija za karcinom dojke može pomoći u kontroli.

Kada se koristi hormonska terapija?

Hormonska terapija za karcinom dojke se koristi samo za liječenje karcinoma koji su osetljivi na hormone. Hormonski osjetljivi karcinom dojke se pokreće prirodnim hormonima estrogenom ili progesteronom.

Karcinom dojke koji je osetljiv na estrogen naziva se estrogen receptor pozitivan (ER pozitivan). Karcinom dojke koji je osetljiv na progesteron naziva se progesteron receptor pozitivan (PR pozitivan). Veliki broj  karcinoma dojke su osetljivi na oba hormona.

Testovi u laboratoriji mogu pokazati da li ćelije karcinoma imaju receptore za estrogen ili progesteron. Ako najmanje 1% ćelija ima receptore, možete se smatrati kandidatom za hormonsku terapiju. Ovi testovi pomažu vašem lječniku da razumije kako da liječi vaš karcinom dojke.

Hormonska terapija za karcinom dojke može pomoći u:

  • Prevenciji povratka karcinoma.
  • Smanjenju veličine karcinoma prije operacije.
  • Usporavanju ili zaustavljanju rasta karcinoma koji se proširio.
  • Smanjenju rizika od razvoja karcinoma u drugom tkivu dojke.

Postoji nekoliko pristupa hormonskoj terapiji

  • Lijekovi koji blokiraju vezivanje hormona za ćelije karcinoma – jedan pristup hormonskoj terapiji je zaustavljanje vezivanja hormona za receptore na ćelijama karcinoma. Kada hormoni ne mogu pristupiti ćelijama raka, rast karcinoma može usporiti i ćelije mogu umrijeti.
  • Lijekovi koji sprječavaju tijelo da proizvodi estrogen – inhibitori aromataze su lijekovi koji smanjuju količinu estrogena u tijelu. Ovaj lijek lišava ćelije karcinoma dojke hormona koji su im potrebni za rast, koristi se samo kod žena koje su prošle kroz menopauzu. Kod muškaraca, inhibitori aromataze se obično koriste s drugim lijekovima za bolje blokiranje hormona u tijelu.
  • Tretmani za zaustavljanje funkcije jajnika kod žena u premenopauzi – žene koje nisu prošle kroz menopauzu, bilo prirodno ili kao rezultat liječenja karcinoma, mogu se liječiti kako bi zaustavili proizvodnju hormona u jajnicima.
  • Operacija uklanjanja jajnika, nazvana ooforektomija.
  • Radioterapija usmjerena na jajnike.
  • Kombinacija ciljane terapije sa hormonskim terapijama – lijekovi za ciljanu terapiju napadaju specifične hemikalije u ćelijama karcinoma. Kombinacija može učiniti hormonsku terapiju efikasnijom.

Pokazalo se da hormonska terapija nakon operacije, zračenja ili kemoterapije smanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja karcinoma dojke kod osoba s ranim stadijem hormonsko osjetljivog karcinoma dojke. Takođe može efikasno smanjiti rizik od metastatskog rasta i progresije karcinoma dojke kod osoba sa karcinomom osetljivim na hormone.

Ovisno o vašim okolnostima, možete se podvrgnuti testovima za praćenje vaše zdravstvene situacije. Ovi testovi pomažu u praćenju recidiva ili progresije raka tokom hormonske terapije. Rezultati ovih testova mogu vašem onkologu dati ideju o tome kako reagujete na tretman, te se vaš plan liječenja može prilagoditi u skladu s tim.

 

Izvor: Mayo Clinic