Karcinom dojke kod muškaraca je rijetka pojava, ali se ipak može dogoditi. Prema podacima Američkog društva za karcinom, oko 2% svih slučajeva karcinoma dojke se javlja kod muškaraca. Karcinom dojke kod muškaraca se može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali se najčešće javlja između 60 i 70 godina.

Simptomi karcinoma dojke kod muškaraca su slični onima kod žena i uključuju:

  1. Izrasline na koži ili bradavici: Ove izrasline mogu biti tvrde ili mekane i mogu se pojaviti kao tumori ili promjene u obliku ili veličini bradavice.
  2. Promjena u veličini ili obliku dojke: Može se pojaviti neujednačenost ili povećanje veličine dojke, kao i promjena u obliku ili položaju bradavice.
  3. Promjene u strukturi tkiva: Može doći do promjena u strukturi tkiva dojke, poput neujednačenosti ili promjena u boji kože.
  4. Povećani limfni čvorovi: Povećani limfni čvorovi mogu biti simptom raka dojke, posebno ako su povećani u području ispod vrata ili u predjelu ispod ruke.

Međutim, kod muškaraca je često teže otkriti karcinom dojke jer su manje skloni redovitim pregledima dojki i manje su svjesni simptoma karcinoma dojke.

Liječenje karcinoma dojke obično uključuje hiruršku intervenciju, kao što je lumpektomija ili mastektomija, kao i kemoterapiju, radioterapiju ili hormonoterapiju. Odabir odgovarajućeg liječenja ovisi o stadiju karcinoma i individualnom slučaju pacijenta.

Prevencija karcinoma dojke kod muškaraca uključuje redovite preglede dojki i druga medicinska ispitivanja, kao i pravilnu prehranu i tjelovježbu. Ako primijetite bilo kakve promjene u dojkama ili bradavicama, obratite se svom liječniku za dodatnu procjenu.