Kemoterapija za karcinom dojke koristi lijekove koji ciljaju i uništavaju ćelije karcinoma dojke. Ovi lijekovi se obično injektiraju direktno u venu putem igle ili uzimaju oralno u obliku tableta.

Kemoterapija se često koristi u kombinaciji s drugim tretmanima, kao što su operacija, radioterapija ili hormonska terapija. Ona se može koristiti kako bi se povećala šansa za izlječenje, smanjio rizik od povratka karcinoma, ublažili simptomi ili pomoglo osobama s karcinomom da žive duže s boljim kvalitetom života.

Ako se karcinom ponovio ili proširio, kemoterapija može kontrolirati karcinom dojke kako bi vam pomogla da živite duže. Također može pomoći u ublažavanju simptoma koje karcinom  uzrokuje.

Kemoterapija za karcinom dojke također nosi rizik od nuspojava – neke su privremene i blage, dok su druge ozbiljnije ili trajne. Vaš doktor vam može pomoći da odlučite je li kemoterapija za karcinom dojke dobar izbor za vas.

Kemoterapija za karcinom dojke može se primijeniti u sljedećim situacijama:

Kemoterapija nakon operacije za karcinom dojke

Nakon što vam je izvršena operacija za uklanjanje karcinoma dojke, vaš doktor može preporučiti kemoterapiju kako bi uništio eventualne nedetektirane ćelije karcinoma i smanjio rizik od povratka karcinoma. Ovo se naziva adjuvantna kemoterapija.

Vaš doktor može preporučiti adjuvantnu kemoterapiju ako imate visok rizik od povratka karcinoma ili širenja na druge dijelove tijela (metastaziranje), čak i ako nema dokaza o prisutnosti karcinoma nakon operacije. Vi možete imati veći rizik od metastaza ako se ćelije karcinoma nalaze u limfnim čvorovima blizu zahvaćene dojke.

Kemoterapija prije operacije za karcinom dojke

Ponekad se kemoterapija primjenjuje prije operacije (poznata kao neoadjuvantna terapija ili preoperativna kemoterapija) kako bi se smanjili veći tumori. To može:

 • Omogućiti hirurgu najbolju šansu da potpuno ukloni karcinom
 • Omogućiti hirurgu da ukloni samo tumor, umjesto cijele dojke
 • Smanjiti obujam bolesti u limfnim čvorovima, omogućujući manje invazivnu operaciju limfnih čvorova
 • Smanjiti šansu za povratkom karcinoma
 • Pomoći vašem doktoru da razumije kako vaš karcinom reagira na kemoterapiju, što pomaže u procjeni prognoze i odabiru najboljeg lijeka za kemoterapiju.

Neoadjuvantna terapija se često koristi za:

 • Upalni karcinom dojke HER2-pozitivni karcinom dojke
 • Trostruko negativni karcinom dojke
 • Agresivni karcinom dojke visokog stepena
 • Karcinome koji su se proširili na limfne čvorove
 • Veće tumore dojke

 Kemoterapija kao primarni tretman za uznapredovali karcinom dojke

Ako se karcinom dojke proširio na druge dijelove tijela i operacija nije opcija, kemoterapija se može koristiti kao primarni tretman. Može se koristiti u kombinaciji s ciljanom terapijom.

Glavni cilj kemoterapije za uznapredovali karcinom dojke obično je poboljšanje kvalitete i dužine života, a ne izlječenje bolesti.

Rizici

Kemoterapijski lijekovi putuju kroz cijelo tijelo. Nuspojave ovise o lijekovima koje primate i vašoj reakciji na njih te mogu postati gore tokom liječenja. Većina nuspojava su privremene i povlače se nakon završetka terapije. Ponekad kemoterapija može imati dugoročne ili trajne posljedice.

U procesu ciljanja brzo rastućih ćelija karcinoma, kemoterapijski lijekovi također mogu oštetiti druge brzo rastuće zdrave ćelije, poput onih u folikulima kose, koštanoj srži i probavnom traktu. Ove nuspojave često nestaju nakon završetka terapije ili unutar godinu dana nakon završetka kemoterapije. U nekim slučajevima, one mogu biti dugotrajne.

Česte kratkoročne nuspojave mogu uključivati:

 • Gubitak kose
 • Umor
 • Gubitak apetita
 • Mučnina i povraćanje
 • Zatvor ili proljev
 • Rane u ustima
 • Promjene na koži i noktima
 • Povećan rizik od razvoja infekcija (zbog smanjenja broja bijelih krvnih ćelija koje pomažu u borbi protiv infekcija)
 • Oštećenje živaca (neuropatija)
 • Problemi s kognitivnom funkcijom koji utječu na pamćenje i koncentraciju, poznati kao “kemo mozak”

Određeni kemoterapijski lijekovi za karcinom dojke mogu uzrokovati dugoročne nuspojave, uključujući:

 • Neplodnost – jedna od nuspojava koja se može zadržati je neplodnost. Neki anti-kancerogeni lijekovi oštećuju jajnike. To može uzrokovati simptome menopauze, poput valunga i suhoće vagine. Menstrualni ciklus može postati nepravilan ili prestati (amenoreja). Ako prestane ovulacija, trudnoća postaje nemoguća.

Ovisno o dobi, kemoterapija može izazvati prijevremenu trajnu menopauzu. Razgovarajte sa svojim doktorom o riziku od trajne menopauze i njenim posljedicama.

Ako nastavite imati menstruaciju, još uvijek možete ostati trudni, čak i tokom liječenja ili nakon završetka liječenja. Međutim, zbog opasnosti od štetnih učinaka kemoterapije na fetus, razgovarajte sa svojim doktorom o odgovarajućim opcijama kontrole rađanja prije početka liječenja.

 • Stanjivanje kostiju – žene koje zbog kemoterapije rano ulaze u menopauzu imaju veći rizik od stanjivanja kostiju poput osteopenije i osteoporoze. Općenito se preporučuje da ove žene redovito obavljaju testove gustoće kostiju i, po potrebi, primjenjuju terapije kako bi se spriječio daljnji gubitak kostiju.
 • Oštećenje srca – kemoterapija nosi malu opasnost od slabljenja srčanog mišića i uzrokuje druge srčane probleme. Određeni kemoterapijski lijekovi povezani su s većim rizikom od budućih srčanih problema.
 • Leukemija – rijetko, kemoterapija za karcinom dojke može izazvati sekundarni karcinom, poput karcinoma krvnih ćelija (leukemija), nekoliko godina nakon završetka kemoterapije.

Ostale nuspojave

Osjećaji straha, tuge i izolacije mogu pogoršati fizičke nuspojave kemoterapije, kako tokom, tako i nakon liječenja. Tokom kemoterapije, imate redovite kontakte i podršku onkologa i medicinskih sestara. Svi uključeni rade prema istom cilju – završetku liječenja s najboljim mogućim ishodom. Kada je sve gotovo, možete se osjećati kao da ste sami, bez ikoga ko će vam pomoći vratiti se u normalan život ili se nositi s strahovima od povratka karcinoma dojke.

Razmislite o razgovoru s profesionalcem za mentalno zdravlje ili drugim zdravstvenim radnikom koji radi s ljudima koji imaju karcinom. Može vam pomoći i razgovor s nekim ko je bio u istoj situaciji. Povežite se s drugima putem telefonske linije za pomoć, grupe za podršku ili internetske zajednice za ljude koji su prošli kroz liječenje karcinoma.

Priprema za kemoterapiju

Kada se odlučuje da li je kemoterapija pravi izbor za vas, vaš doktor razmatra sljedeće faktore:

 • Veličinu i gradus karcinoma – veći tumori imaju veću vjerovatnost povratka i više koristi od kemoterapije.
 • Status limfnih čvorova – ako se karcinom dojke proširio na limfne čvorove, vaš doktor može preporučiti kemoterapiju.
 • Dob – karcinom dojke koji se javlja u mlađoj dobi može biti agresivniji od karcinoma koji se razvija kasnije u životu. Stoga doktori mogu preporučiti kemoterapiju mlađim osobama s karcinomom dojke.
 • Prethodna liječenja – ako ste ranije primali kemoterapiju, vaš doktor to uzima u obzir prilikom izrade plana liječenja.
 • Vaše opće zdravstveno stanje i druge medicinske probleme – opće zdravstveno stanje može utjecati na vašu sposobnost podnošenja nuspojava kemoterapije. Određeni zdravstveni problemi, poput bolesti srca ili dijabetesa, mogu utjecati na odabir lijekova za kemoterapiju.
 • Status hormonskih receptora – ako vaše ćelije karcinoma imaju receptore za hormone estrogen i progesteron, vaš doktor može preporučiti hormonsku terapiju uz kemoterapiju.
 • Status HER2 – ako vaš karcinom dojke proizvodi previše proteina poznatog kao HER2 koji potiče rast, vaš doktor može preporučiti kemoterapiju i lijekove koji ciljano djeluju na taj protein.
 • Genetski profil – za određene vrste karcinoma dojke, poput hormonski receptor – pozitivnog karcinoma dojke, vaš doktor može zatražiti testiranje vaših ćelija karcinoma kako bi saznao više o njihovom genetskom sastavu.

Testovi profiliranja izražaja gena, poput MammaPrint-a, mogu pomoći predvidjeti rizik od ponovnog javljanja i dati vašem doktoru ideju kako bi vaše ćelije karcinoma mogle reagirati na kemoterapiju.

Poduzmite korake za poboljšanje cjelokupnog zdravlja

Donosite zdrave izbore prije početka liječenja karcinoma kako biste se osjećali snažno kada započnete terapiju. Nastavak zdravih izbora tokom liječenja može pomoći u smanjenju nuspojava.

Vaš doktor može preporučiti da:

 • Odmarate dovoljno
 • Ostanete aktivni i izdvojite vrijeme za vježbanje
 • Jedete uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama
 • Smanjite stres
 • Izbjegavate infekcije, poput obične prehlade i gripe.
 • Posjetite zubara ako primijetite znakove infekcije u zubima ili desnima
 • Podvrgnite se krvnim testovima kako bi se provjerila funkcija jetre i bubrega te testovima za provjeru funkcije srca. Ako se pojave problemi, vaš doktor može odgoditi vaše liječenje ili odabrati kemoterapijski lijek i doziranje koje je sigurnije za vas.

 

Obavijestite svog doktora o svim lijekovima ili dodacima prehrani koje uzimate

Lijekovi ili dodaci prehrani koje uzimate, uključujući i biljne dodatke, vitamine ili lijekove bez recepta, mogu utjecati na način na koji kemoterapijski lijekovi djeluju. Vaš doktor može predložiti zamjenske lijekove ili vam može savjetovati da ne uzimate određene lijekove ili dodatke prehrani u određenom razdoblju prije ili poslije kemoterapije.

Dan tretmana

Vaš doktor ili medicinska sestra će vam reći što smijete jesti ili piti na dan primanja kemoterapije, a šta ne. Može biti korisno da povedete člana obitelji ili prijatelja sa sobom na tretman radi podrške i društva.

Vrijeme i učestalost kemoterapije

Kemoterapija za karcinom dojke se provodi u ciklusima. Ciklus kemoterapije može varirati od jednom sedmično do jednom u tri sedmice. Svaka sesija tretmana slijedi period oporavka.

Tipično, ako imate karcinom dojke u ranom stadiju, prolazit ćete kroz kemoterapijske tretmane tokom tri do šest mjeseci, ali vaš će doktor prilagoditi vremenski raspored vašim okolnostima. Ako imate napredni karcinom dojke, liječenje može trajati duže od šest mjeseci.

Ako imate karcinom dojke u ranom stadiju i planirano je da primate zračnu terapiju, obično se provodi nakon kemoterapije.

Način primjene kemoterapije

Kemoterapijski lijekovi mogu se primijeniti na različite načine, uključujući oralno uzimanje tableta kod kuće. Najčešće se daju putem injekcije u venu (IV). To se može obaviti putem:

 • Igle IV i cijevi (katetera) u ruci ili zglobu ruke.
 • Katetera ugrađenog u prsni koš prije početka kemoterapije. Taj kateter ostaje na mjestu tokom cijelog trajanja kemoterapije i eliminira potrebu za pronalaženjem prikladne vene pri svakoj tretmanskoj sesiji.

Nisu sve sesije kemoterapije iste, ali jedna sesija može slijediti ovaj redoslijed:

 1. Vadi vam se krv za analizu broja krvnih ćelija i drugih krvnih testova.
 2. Sastajete se s vašim doktorom kako biste pregledali rezultate krvnih testova i procijenili vaše opće zdravstveno stanje.
 3. Vaš doktor propisuje kemoterapiju.
 4. Obavljate kratki fizički pregled kako bi se provjerili vaša temperatura, puls i krvni tlak.
 5. Umetne se IV kateter.
 6. Primate lijekove za sprječavanje nuspojava poput mučnine, tjeskobe ili upale.
 7. Primate kemoterapijske lijekove – to može potrajati nekoliko sati.

Nakon sesije kemoterapije:

 • Vaš privremeni IV kateter se može ukloniti
 • Provjeravaju vam se vitalni znakovi
 • Pregledavate nuspojave s vašim doktorom
 • Primate recepte za lijekove koje možete uzeti kod kuće kako biste se nosili s nuspojavama

Neki ljudi se osjećaju dobro nakon sesije kemoterapije i mogu se vratiti svojim aktivnostima. Drugi mogu brže osjetiti nuspojave. Možda ćete htjeti organizirati da vas neko odveze kući nakon kemoterapije, barem za prvih nekoliko puta, dok ne vidite kako se osjećate.

Tokom kemoterapije, ovo su neke stvari koje možete očekivati i strategije koje možete koristiti:

 • Predviđanje vašeg osjećaja – nakon nekoliko sesija, možete bolje procijeniti kada ćete se osjećati dobro i kada bi trebali smanjiti aktivnosti. Vođenje kalendara ili dnevnika može vam pomoći pratiti vaš odgovor na kemoterapije i planirati događaje prema tome.
 • Praćenje tretmana – važno je pažljivo slijediti tretman kako biste maksimalno iskoristili prednosti kemoterapije. Ako nuspojave postanu prenaporne, važno je razgovarati o njima sa svojim doktorom.
 • Upravljanje stresom i umorom – tehnike opuštanja poput meditacije i dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju stresa i promovisanju osjećaja smirenosti. Također, redovno vježbanje je pokazalo da poboljšava kvalitetu sna i smanjuje umor povezan s kemoterapijom.
 • Nositi se s gubitkom kose – ako doživite gubitak kose kao nuspojavu kemoterapije, nošenje perika, šešira ili turbana može pomoći da taj gubitak bude manje primjetan i povećati vaše samopouzdanje.

Zapamtite, iskustvo s kemoterapijom je jedinstveno za svaku osobu, i važno je otvoreno komunicirati sa svojim medicinskim timom o svim brigama ili pitanjima koja imate. Oni mogu pružiti savjete i podršku tokom vašeg tretmana.