Magnetska rezonanca dojke ili MRI dojke – je test koji se koristi za otkrivanje karcinoma dojke i drugih abnormalnosti u dojci.

MRI snima višestruke slike vaše dojke koje se kombiniraju koristeći računar, kako bi se stvorile detaljne slike. MRI dojke može pokazati obim bolesti. Također se može koristiti s mamografijom kao alat za screening za otkrivanje karcinoma dojke kod žena s visokim rizikom od karcinoma ili koje imaju obiteljsku historiju karcinoma dojke.

Zašto se radi

MRI dojke koristi se za procjenu obima karcinoma dojke. Također se koristi za screening raka dojke kod žena za koje se smatra da imaju visok rizik od bolesti.

Vaš ljekar može preporučiti MRI dojke ako:

 • Imate dijagnosticiran karcinom dojke i želi utvrditi obim karcinoma.
 • Imate sumnju na curenje ili pucanje implantata u dojci.
 • Visok rizik od karcinoma dojke.
 • Imate obiteljsku historiju karcinoma dojke ili jajnika.
 • Imate vrlo guste dojke i mamografija nije otkrila prethodni karcinom dojke.
 • Imate historiju prekanceroznih promjena dojke – poput atipične hiperplazije ili lobularnog karcinoma in situ.
 • Imate promjene u genima nasljednog karcinoma dojke, poput BRCA1 ili BRCA2.
 • Imali ste zračenje područja prsa prije 30. godine.

MRI dojke namijenjena je za korištenje zajedno s mamografijom ili drugim testom za slikanje dojke – ne kao zamjena za mamografiju. MRI dojke može propustiti neke slučajeve karcinoma dojke koje će mamografija otkriti.

Rizici

MRI dojke bez primjene radijacije je siguran postupak, ali kao i s drugim testovima, postoji nekoliko rizika, kao što su:

 • Lažno pozitivni rezultati. MRI dojke može identificirati sumnjive oblasti koje, nakon daljnje evaluacije, kao što su ultrazvuk ili biopsija dojke, mogu se pokazati benignim. Ti se rezultati nazivaju lažno pozitivni. Lažno pozitivan rezultat može izazvati nepotrebnu anksioznost ako trebate dodatno testiranje, kao što je biopsija, kako biste procijenili sumnjive oblasti.
 • Alergijska reakcija. MRI dojke uključuje injekciju boje koja olakšava interpretaciju slika. Ovo sredstvo može izazvati alergijske reakcije i može uzrokovati ozbiljne komplikacije kod osoba s bubrežnim problemima.

Kako se pripremiti

Da biste se pripremili za MRI dojke, morat ćete poduzeti sljedeće korake:

 • Preporučuje se ženama prije menopauze da se posavjetuju s ljekarom kad je najbolje vrijeme tokom mjeseca za ovaj test (odnosno da li menstrualni ciklus igra ulogu).
 • Obavijestite svog ljekara o bilo kakvim alergijama koje imate. Većinon se tokom MRI koristi boja koja pomaže pri interpretaciji slika. Boja se obično daje kroz venu na vašoj ruci.
 • Recite svom ljekaru ako imate problema s bubrezima. Boja koja se često koristi za poboljšanje slika MRI-a naziva se gadolinijum, a može izazvati ozbiljne komplikacije kod ljudi s problemima s bubrezima.
 • Obavijestite svog ljekara ako ste trudni. MRI se većinom ne preporučuje trudnicama.
 • Recite svom ljekaru ako dojite. Ako dojite, vaš ljekar može preporučiti da prestanete dojiti dva dana nakon MRI-a. Američki koledž radiologa navodi da je rizik za vašu bebu od kontrasta boje izuzetno nizak. Međutim, ako ste zabrinuti, prestanite dojiti 12 do 24 sata nakon MRI-a, što će dati vašem tijelu vremena da elimira kontrastnu boju. Tokom tog perioda možete pumpati i odbaciti mlijeko.
 • Ne nosite ništa metalno tokom MRI-a. Metalni predmeti, poput nakita, ukosnica i satova, mogu se oštetiti tokom MRI-a. Ostavite metalne predmete kod kuće ili ih uklonite prije MRI-a.

Šta možete očekivati

Kada dođete na svoj termin, dobit ćete haljinu ili ogrtač, te instrukcije za skidanje odjeće i nakita. Ako imate problema s boravkom u malom, zatvorenom prostoru, recite svom liječniku prije nego što obavite MRI dojke. Mogu vam dati blagi sedativ.

Moguće je da će vam se ubrizgati boja (kontrastni agens) kako bi tkiva ili krvne žile na MRI slikama bile lakše vidljive.

MRI aparat ima veliki, centralni otvor. MRI stroj stvara magnetno polje oko vas, a radio valovi se usmjeravaju na vaše tijelo. Nećete osjetiti magnetno polje ili radio valove, ali možete čuti glasno tapkanje i zveckanje zvukova unutar stroja. Zbog glasnih zvukova, mogu vam dati čepiće za uši.

Tokom pregleda, tehničar vas prati iz druge sobe. Možete razgovarati s tehničarom putem mikrofona. Bit će vam rečeno da dišete normalno, ali da ležite što mirnije. Pregled može trajati 30 minuta do jedan sat.

 

Izvor: Mayo Clinic