Nisu svi trostruko negativni karcinomi dojke isti. Prema objavljenoj studiji koju su uradili istraživači sa Klivlendske klinike, neki podtipovi su agresivniji od drugih.

Studija je objavljena 12. aprila 2021. u časopisu JAMA Network Open. Pročitajte sažetak  “Clinical and Demographic Factors, Treatment Patterns, and Overall Survival Associated With Rare Triple-Negative Breast Carcinomas in the US.”

O trostruko negativnom karcinomu dojke

Trostruko negativan karcinom dojke je karcinom dojke koji je:

  • estrogen-receptor-negativan
  • progesteron-receptor-negativan
  • HER2-negativan

To znači da rast karcinoma nije vođen hormonima estrogenom ili progesteronom, ili HER2 proteinom. Dakle, trostruko negativan karcinom dojke ne reaguje na lijekove za hormonsku terapiju ili lijekove koji ciljaju receptore HER2 proteina. Oko 15% karcinoma dojke je trostruko negativno.

Trostruko negativni karcinom dojke obično:

  • smatra se agresivnijim od karcinoma dojke pozitivnog na hormonske receptore ili HER2 pozitivnog, zato što postoji nekoliko lijekova za ciljanu terapiju koji liječe trostruko negativan karcinom dojke. Studije sugeriraju da je trostruko negativan karcinom dojke vjerojatnije da će se proširiti izvan dojke i vjerojatnije da će se vratiti nakon liječenja (ponoviti se) nego drugi tipovi karcinoma dojke.
  • viši stepen od drugih vrsta karcinoma dojke. Što je viši stepen, ćelije karcinoma manje liče na zdrave ćelije; na skali od 1 do 3, trostruko negativni karcinom dojke je često stepena 3

Trostruko negativni karcinom dojke trenutno se smatra jednom vrstom raka i obično se liječi kemoterapijom. Ipak, istraživanja su pokazala da postoje različiti podtipovi trostruko negativnih karcinoma dojke, na osnovu kliničkih, patoloških i molekularnih karakteristika karcinoma.

O studiji

U ovoj studiji, istraživači su istražili tri rijetka podtipa karcinoma dojke kako bi vidjeli koliko je trostruko negativnih, kao i kako su različiti podtipovi reagirali na liječenje.

Podtipovi su bili:

  • Medularni karcinom: Ovaj podtip se naziva “medularni” karcinom jer je tumor meka, mesnata masa koja izgleda kao dio mozga koji se zove medula. Ćelije medularnog karcinoma su obično visokog gradusa u svom izgledu i niskog gradusa u svom ponašanju. Drugim riječima, izgledaju kao agresivne, vrlo abnormalne ćelije karcinoma, ali se ne ponašaju kao one. Medularni karcinom ne raste brzo i obično se ne širi izvan dojke do limfnih čvorova.
  • Adenoidni cistični karcinom: Ćelije adenoidnog cističnog karcinoma dojke izgledaju kao ćelije karcinoma koje se češće nalaze u pljuvačnim žlijezdama i pljuvački. Generalno, adenoidni cistični karcinomi su niskog gradusa i sporo rastu. Adenoidni cistični karcinom dojke često je trostruko negativan.
  • Metaplastični karcinom dojke: ćelije metaplastičnog karcinoma dojke izgledaju abnormalno, ali i dalje izgledaju kao ćelije mliječnih kanala. Metaplastični karcinom dojke takođe sadrži ćelije koje izgledaju kao meka i vezivna tkiva dojke. Smatra se da su duktalne ćelije prošle kroz promjenu oblika (metaplazija) kako bi postale potpuno različite ćelije, ali nije poznato kako i zašto se to događa. Metaplastični karcinom dojke je obično visokog gradusa, veći u trenutku postavljanja dijagnoze i smatra se vjerojatnijim da će se ponoviti i proširiti izvan dojke. Metaplastični karcinom dojke je često trostruko negativan.

Studija je rađena na 8.479 osoba kojima je dijagnosticiran jedan od tri rijetka podtipa karcinoma dojke između 2010. i 2016. godine. Sve informacije potekle su iz Nacionalne baze podataka o karcinomu, zbirke informacija o karcinomu prikupljenih više od 1.500 ustanova koje su akreditirane komisije za karcinom u SAD-u. Bazu podataka sponzoriraju Američki koledž hirurga i Američko udruženje za karcinom.

 

Izvor: www.breastcancer.org.