Život je nepredvidiv, a ponekad nas staze kojima hodamo vode prema neočekivanim izazovima i borbenim poljima. Ali, koliko god neplanirane i teške okolnosti bile, prava hrabrost se pokazuje u načinu na koji se suočavamo s njima. Nasiha Hodžić je žena koja nas uči upravo tome — kako biti hrabar čak i kada je strah velik, i kako osluškivati signale koje nam šalje vlastito tijelo, sve sa ciljem da se očuva ono najvrijednije što imamo – život.

Njena priča je svjedočanstvo o borbi protiv karcinoma dojke, ali isto tako priča o ljubavi, porodici i nepresušnoj volji za životom. Nasiha nije samo preživjela; ona je pronašla nove načine kako živjeti, kako se boriti i kako biti podrška i sebi i drugima. Kroz bol, gubitak, strah i neizvjesnost, Nasiha nam pokazuje kako se boriti za svaki novi dan.

Ovo je njena priča, ali ona je i poziv na akciju za sve nas: da osluškujemo signale naših tijela, da se ne ustručavamo potražiti medicinsku pomoć, i da se nikad ne prestanemo boriti za sebe i za one koje volimo.

Kako je sve počelo

Moje ime je Nasiha Hodžić, imam 44 godine. Udata sam i majka dvoje djece, kćerka ima 21 godinu, a sin 16 godina.

Moja priča počinje u jesen 2021. godine, kada sam prvi put osjetila da se nešto događa i da organizam šalje znak da nešto nije uredu. Dvoumila sam se da li da odem doktoru na pregled uvjeravajući se, kao i svaka žena, da to nije ništa i stoga odgađam odlazak doktoru. Kvržicu  nisam mogla napipati, zbog toga što je bio sluzav-micelaran. Odlazim na mamografiju 29.9.2022. i na lijevoj dojci se vidi promjena veličine lješnjaka. Nakon toga upućena sam u KBZ na odjel Breast Unit, gdje su mi odmah zakazali Core-biopsiju 5. oktobra. Prilikom biopsije izvadili su 6 cilinidara tkiva, koje je bilo oskudno, i nakon analize nismo dobili odgovor o kakvom tkivu se radi.

Operacija je bila zakazana 8. novembra, i prošla je bez ikakvih komplikacija. Neizvjesnost tokom čekanja nalaza bila je nešto najgore. Nalaz dolazi 22. novembra i potvrđuje moju sumnju da se radi o dijagnozi invazivnog karcinoma dojke, duktalni tip.

Eh tek ovdje počinje prava priča i borba- prvi odlazak na onkologiju. Pokušavaš biti hrabar, sakriti strah od svoje porodice i prijatelja, a ne znaš šta te čeka i kako se izboriti s tim.

Liječenje

Prva terapije kreće 30. decembra, dok u 2023. godinu ulazim sa nadom da će sve krenuti nabolje. U svoj toj zbrci oko mojih pregleda i terapija, izgubila sam oca 10. januara, kojeg je rak uzeo za samo 2 mjeseca, od dijagnoze do smrti. Meni, mojoj porodici i prijateljima taj gubitak jako teško pada. Jedina pozitivna stvar koju smo u tim trenucima imali bila ja ta što sam jako dobro podnosila tzv. crvene terapije. Ali su za to velike muke nastale kad je počela terapija taxolom, da sam u jednom trenutku čak željela odustati. Podrška porodice i prijatelja gurala me je naprijed i vratila mi volju za borbom. U međuvremenu, kao šlag na tortu, u svemu tome sam dobila upalu pluća, koja je trajala 15 dana. Zbog oslabljenog organizma nakon kemoterapije sam se jako teško izborila s njom.

Na svu sreću sve je to prošlost za mene, trenutno čekam nastavak liječenja zračenjem i pijem hormonalnu terapiju, što znači da se moja borba nastavlja.

Moja poruka je da ništa ne odlažemo i ne strahujemo, sve je mnogo lakše kada se otkrije na vrijeme. Saznanje da imaš rak ne predstavlja kraj, nego novi početak u kojem moraš posložiti priorite u životu.

Uživanje u svakom trenutku je ključno, jer nikada ne znaš šta te čeka. Ne postavaljaš pitanje zašto baš meni, nego se trudiš pomiriti sa novonastalom situacijom, trudiš se nastaviti živjeti i boriti za svaki novi dan. Nije lahko, to moram priznati, niti će ikada biti, ali svaki novi dan je dar i za njega se vrijedi boriti.

Savjet

Želim skrenuti pažnju ženama da idu na redovne, preventivne preglede, jer evo i u mom slučaju kancerozna promjena se nije mogla napipati, ali slušajte svoje tijelo, kad vam šalje signale da nešto nije uredu, nemojte ih odbacivati, otiđite i pregledajte se, jer svaka borba je lakša i jednostavnija dok je sve još u početnom stadiju.

Postavite sebe i svoje tijelo u prvi plan, osluškujte ga i pratite, baš zbog sebe, a onda i zbog svojih najmilijih, mislite na sebe i mislite na njih!