Radioterapija (terapija zračenjem) karcinoma dojke koristi visokoenergetske rendgenske zrake, protone ili druge čestice za ubijanje ćelija karcinoma. Brzo rastuće ćelije, kao što su ćelije karcinoma, podložnije su efektima terapije zračenjem nego normalne ćelije.

X-zrake ili čestice su bezbolne i nevidljive. Nakon tretmana, niste radiokativni i sigurno možete biti u blizini drugih ljudi, uključujući djecu.

Terapija zračenjem za rak dojke može se provesti putem:

 • Eksterno (vanjsko) zračenje. Mašina isporučuje zračenje izvan vašeg tijela do dojke. Ovo je najčešća vrsta terapije zračenjem koja se koristi za karcinom dojke.
 • Unutrašnje zračenje (brahiterapija). Nakon operacije uklanjanja karcinoma, vaš doktor privremeno postavlja uređaj za zračenje u vašu dojku na području gdje je karcinom nekada bio. Radioaktivni izvor se stavlja u uređaj na kratke periode tokom vašeg tretmana.

Terapija zračenjem može se koristiti za liječenje karcinoma dojke u gotovo svakoj fazi. Predstavlja efikasan način da se smanji rizik od ponovnog javljanja karcinoma dojke nakon operacije. Osim toga, obično se koristi za ublažavanje simptoma uzrokovanih karcinomom koji se proširio na druge dijelove tijela (metastatski rak dojke).

Zračenje nakon lumpektomije

Ako imate operaciju uklanjanja karcinoma dojke i ostavite preostalo tkivo dojke netaknuto (lumpektomija ili operacija očuvanja dojke), vaš liječnik može preporučiti zračenje nakon zahvata kako bi se ubile sve ćelije karcinoma koje bi mogle ostati. Dodavanje zračenja nakon lumpektomije smanjuje rizik da će se karcinom vratiti u zahvaćenu dojku.

Lumpektomija u kombinaciji sa terapijom zračenjem često se naziva terapijom očuvanja dojke. Ova vrsta tretmana je jednako efikasna kao i uklanjanje cjelokupnog tkiva dojke (mastektomija). U posebnim situacijama u kojima je rizik od recidiva vrlo nizak, vaš liječnik može također razgovarati o mogućnosti izbjegavanja zračenja nakon lumpektomije.

Nakon lumpektomije, opcije liječenja zračenjem mogu uključivati:

 • Zračenje cijele dojke. Jedan od najčešćih tipova terapije zračenjem nakon lumpektomije je eksterno (vanjsko) zračenje cijele dojke.
 • Zračenje dijela dojke. Terapija zračenjem dijela dojke (djelimično zračenje) može biti opcija za neke rane faze karcinoma. Ova tehnika usmjerava unutrašnje ili vanjsko zračenje na područje oko kojeg je uklonjen karcinom.

Zračenje nakon mastektomije

Zračenje se može koristiti i nakon mastektomije. U ovoj situaciji, zračenje može ubiti sve ćelije karcinoma koje bi mogle ostati i smanjiti rizik da se karcinom ponovo pojavi u preostalim tkivima grudnog zida ili limfnih čvorova.

Prilikom određivanja da li bi trebalo da se podvrgnete zračenju nakon mastektomije, vaš ljekar uzima u obzir da li imate:

 • Limfne čvorove sa znacima karcinoma dojke. Limfni čvorovi ispod pazuha koji su pozitivni na ćelije karcinoma su indikacija da su se neke ćelije karcinoma proširile izvan dojke.
 • Velik karcinom. Rak dojke veći od 2 inča (5 centimetara) općenito nosi veći rizik od recidiva nego manji karcinomi.
 • Rubovi tkiva sa znacima karcinoma dojke. Nakon što se ukloni tkivo dojke, rubovi tkiva se ispituju na znakove ćelija karcinoma. Vrlo uske ivice ili ivice koje su pozitivne na ćelije karcinoma su faktor rizika za recidiv.

Zračenje za lokalno uznapredovali karcinom dojke

Terapija zračenjem se također može koristiti za liječenje:

 • Karcinom dojke koji se ne može ukloniti operacijom.
 • Upalni karcinom dojke, agresivni tip karcinoma koji se širi na limfne kanale kože koja prekriva dojku. Ova vrsta karcinoma se obično liječi kemoterapijom prije mastektomije, nakon čega slijedi zračenje, kako bi se smanjila mogućnost ponovnog nastanka.

Zračenje za liječenje metastatskog karcinoma dojke

Ako se vaš karcinom dojke proširio (metastazirao) na druge dijelove vašeg tijela, može se preporučiti terapija zračenjem za smanjenje karcinoma i pomoć u kontroli simptoma kao što je bol.

Rizici

Nuspojave radioterapije značajno se razlikuju u zavisnosti od vrste tretmana i tkiva koji se tretira. Nuspojave obično budu najznačajnije pred kraj vašeg tretmana zračenjem. Nakon što se vaše sesije završe, može proći nekoliko dana ili sedmica prije nego što neželjeni efekti nestanu.

Uobičajene nuspojave tokom liječenja mogu uključivati:

 • Blagi do umjereni umor
 • Iritacija kože, kao što je svrbež, crvenilo, ljuštenje ili stvaranje mjehura, slično onome što možete doživjeti kod opekotina od sunca
 • Oticanje grudi

Ovisno o tome koje tkivo je izloženo, terapija zračenjem može uzrokovati ili povećati rizik od:

 • Oticanje ruku (limfedem) ako se liječe limfni čvorovi ispod ruke
 • Oštećenja ili komplikacije koje dovode do uklanjanja implantata ako ste imali rekonstrukciju dojke implantatom nakon mastektomije

Rijetko, radioterapija može uzrokovati ili povećati rizik od:

 • Prijeloma rebra ili osjetljivost zida grudnog koša
 • Upaljeno plućno tkivo ili oštećenje srca
 • Sekundarni karcinomi, kao što su karcinom kostiju ili mišića (sarkomi) ili rak pluća