Kada se suočimo s nekim od najtežih trenutaka u životu, naše iskustvo može nas nadahnuti da postanemo nada i podrška za druge. Dr. Aida Lopo, specijalistica pedijatrije, prošla je kroz ovo iskustvo iz prve ruke i postala primjer hrabrosti i otpornosti. Nakon što je otkrila da je oboljela od karcinoma dojke, doktorica Aida je posvetila svoju borbu poboljšanju kvalitete života i pružanju podrške drugim ženama koje prolaze kroz slična iskustva. Kroz ovu priču, saznajte više o njenom putovanju i kako je njen osobni izazov dovelo do osnivanja udruženja “Nismo same” Visoko, koje pruža podršku, informacije i nadu da nijedna žena neće biti sama u svojoj borbi protiv karcinoma.

Dr. Aida Lopo ima 40 godina, udata je, majka dvoje djece, radi kao doktor medicine, specijalista pedijatrije u JU Dom zdravlja Visoko. Prije godinu dana je prilikom samopregleda napipala malu kvržicu na desnoj dojci, za koju u početku nije mislila da je išta ozbiljno, ali se ipak javila ljekaru koji joj je urado UZ dojke i mamografiju i na tim nalazima se konstatuje sumnja na kacinom dojke.

“Upućena sam na Breast Unit u KB Zenici, gdje mi je urađena biopsija koja i potvrdi da se radi o karicnomu dojke stadij I. S tim nalazom odlazim na Onkološki konzilij koji predloži da plan liječenja započne kemoterapijom, zatim da se uradi operativni zahvat, a potom i zračenje. Prošla sam sve tri faze liječenja , sad ostajem na hormonalnoj terapiji i redovnim onkološkim kontrolama. Hvala Bogu do sada je sve prošlo u najboljem redu, nadam se da će tako i dalje biti, da će sve naredne kontrole biti bez relapsa bolesti” – objašnjava nam dr. Aida Lopo na početku našeg razgovora.

Udruženje žena „Nismo same“ je registrovano 5. januara 2023.godine. Nastalo je kao spontana ideja iz prostog razloga, kad vas zadesi neka bolest onda vas najbolje razumiju oni koji su to već prošli, naravno neumanjujući podršku i pomoć najbližih, porodice, prijatelja i dragih ljudi. Kad prolazite kroz ovakve faze života onda su vam potrebni „svjetli“ primjerci, neko ko se uspješno izliječio, jednostavno lakše vam je kad znate da možete da se izliječite i da u tome niste sami.

U vrijeme kad je dr. Lopo saznala da boluje od karcinoma dojke ubrzo se pojavilo još žena sa istom dijagnozom, pa su se dopisivale oko savjeta i iskustva u svemu tome i onda su došle na ideju da bi bilo dobro da imaju udruženje u kojem bi mogle da se druže, da razmjenjuju informacije, da drugim ženama pomognu i naravno da ukažu na važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

“Udruženje je formirano od strane 7 žena, većina ih je imala karcinom dojke, ali i druge vrste karcinoma, neke su izliječene, a ostale se trenutno liječe. Važno je napomenuti da se radi o udruženju oboljelih od karcinoma dojke, drugih malignih oboljenja, članova njihovih porodica, kao i svih drugih osoba starijih od 16 godina koje se žele pridružiti. Obzirom da je udruženje tek osnovano, trenutno radimo na promociji udruženja na društvenim mrežama, lokalnim portalima i ostalim medijima, kako bi se što veći broj osoba mogao pridružiti. Takođe smo od Gradske uprave i Gradonačelnika Mirze Ganić dobile prostorije, koje moramo adaptirati da bismo mogle obavljati svakodnevne aktivnosti i radne sastanke. Ovih dana smo u fazi dogovaranja sa Gradonačelnikom Ganić za rješavanje problema oko preventivnih pregleda dojke, jer isti trenutno nisu dostupni zdravim ženama u našem Domu zdravlja Visoko”

Udruženje ima za cilj promoviranje brige o vlastitom zdravlju, psihička potpora osobama liječenim od tumora, pomoć na poboljšanju kvaliteta života, edukacija članova, rad na podizanju svijesti opće populacije o potrebi čuvanja zdravlja, organizovanje javnih tribina i rasprava, okruglih stolova, treninga, radionica i slično.

“Najveći izazov je prihvatiti dijagnozu i to da bolujete od karcinoma, a zatim kako to da kažete porodici koja dijeli veliki teret brige i obaveze u uspješnom liječenju i koja vam je najveća podrška u svemu tome. Zatim, još jedan jako bitan izazov je kako pomoći ženi da se nakon izlječenja od karcinoma vrati u normalan život, da prevaziđe strah od potrebnih pregleda, da onima koji se trenutno liječe pomognemo da što lakše i uspješno prođu kroz faze liječenja, kao i to da skrenemo pažnju ženama da brinu o svom zdravlju, da slušaju znakove svoga tijela kad nešto nije uredu i da se jave ljekaru, jer nije isto kad se javite u prvom ili trećem stadiju bolesti, naime stopa izlječenja je oko 97% u prvom stadiju i stoga je od izuzetne važnosti raditi redovne samopreglede i preglede kod nadležnih ljekara.”

Kao i svakoj drugoj organizaciji ili udruženju potrebna im je finansijska, stručna i edukativna pomoć za normalno funkcionisanje i realizaciju zacrtanih ciljeva i izvršenju planiranih projekata.

Na sastancima udruženja „Nismo same“ su dobrodošle sve žene, čak šta više i poželjno je da prisustvuje što veći broj osoba, kao aktivni članovi ili kao učesnici na predavanjima i radionicama.

“Mislim da je od izuzetne važnosti imati ovakvo udruženje s obzirom na činjenicu da je svake godine sve veći broj oboljelih od malignih oboljenja, kao i to da su sve više oboljele osobe mlađe životne dobi. Udruženje svojim radom ne samo da će raditi na poboljšanju zdravlja i kvaliteta života svojih članica, dobivanje većih zdravstvenih privilegija, već i na promociji zdravlja, isticanje važnosti preventivnih pregleda i na podizanju svijesti opće populacije o potrebi čuvanja zdravlja. Ovom prilikom želim da pozovem sve koji žele da se učlane u Udruženje i na taj način daju svoj doprinos u radu udruženja, da se pridruže facebook stranici „Nismo same“ Visoko.” – poručuje nam dr. Aida za kraj našeg razgovora.