U užurbanom svijetu često zaboravljamo posvetiti pažnju važnim signalima koje nam šalje naše tijelo. Mirela Mehanović, mlada žena, majka i supruga, jedne večeri, tokom rutinskog samopregleda naučila je koliko je važno slušati signale vlastitog tijela.

Kroz Mirelinu priču, spoznajemo važnost proaktivnog pristupa kada je riječ o vlastitom zdravlju. Njen savjet je  – obavljajte redovne preglede i nikad ne zanemarujte signale koje vam vaše tijelo šalje. Rana dijagnoza i pravovremena reakcija mogu značajno utjecati na rezultat liječenja, pružajući bolju šansu za izlječenjem. Mirelina priča podsjeća nas koliko je važno biti u skladu sa svojim tijelom i preuzeti kontrolu nad vlastitim zdravljem.

Kako je sve počelo

Moje ime je Mirela Mehanović, imam 29 godina i iz Visokog sam.

Vodila sam normalan život kao zaposlena žena, supruga, majka djevojčice od 3 godine sve do jedne noći dok nisam napipala kvržicu na dojci.

Sutradan sam se naručila na pregled i ultrazvuk, gdje mi je doktor rekao da se vjerovatno radi o fibroadenomu, koji bi se trebao samo pratiti, ali da zbog veličine ipak odem i do glandularnog hirurga na pregled, što sam i učinila. Nakon pregleda, hirurg mi savjetuje da to odstranim nekad, kad budem htjela, jer kao nije hitno, pa kad se odlučim treba da pripremim nalaze i da se javim za zakazivanje termina za operaciju. Nisam htjela ništa čekati, odmah sam uradila preoperativne nalaze, zakazala operaciju i otišla u bolnicu radi iste. Hirurg je odstranio taj “fibroadenom” koji je poslat na PH analizu. PH nalaz dolazi za nekih 20 dana i nažalost pokazuje da se ipak radi o karcinomu. Tada odlazim na onkološki konzilij gdje mi saopštavaju da trebam početi sa kemoterapijama, poslije toga na operaciju i onda na zračenje.

Liječenje

12.12.2022. godine počinjem sa kemoterapijama, 16 ciklusa ukupno. Još uvijek idem na kemoterapije, ali pri kraju sam i onda ako Bog da idem dalje, operacija pa zračenje. Cijeli ovaj proces je zaista težak i fizički i psihički, ali se nadam da će na kraju sve biti uredu.

Moja najveća snaga je moja porodica, bez koje bi sve ovo bilo mnogo teže.

Savjet

Svima bih savjetovala da obavljaju redovne preglede ili makar samopregled kući i uvijek slušajte signale svog tijela, poslušajte svoj unutarnji glas kada niste zadovljni sa jednim mišljenjem, kad mislite da trebate odmah da odstranite to “nešto”, jer odgađanjem se samo može stanje pogoršati, a samo od sebe se neće ništa riješiti .

Sve je lakše kad se otkrije i liječi u početnoj fazi.