Rak dojke je najčešći oblik karcinoma među ženama, pri čemu se jednoj od osam žena dijagnosticira tokom života. Ovaj oblik raka najučestaliji je oblik raka kod žena, sa prosječnom dobi od 62 godine. Iako mnogo rjeđe, karcinom dojke može se razviti i kod muškaraca. Postoji mnogo različitih tipova karcinoma dojke, ali je od ključne važnosti razumjeti i provoditi samopreglede dojki te redovno sudjelovati u skrining pregledima prema uputama vašeg doktora i medicinskog osoblja.

Američko društvo za borbu protiv raka preporučuje ženama starijim od 45 godina da započnu sa godišnjim skrining pregledima mamografijom. Također, žene u dobi od 40 do 44 godine trebale bi obavljati pregled mamografijom jednom godišnje. Također, preporučuju da žene starije od 55 godina razmisle o obavljanju mamografije svake godine ili svake dvije godine. Iako je redovan skrining ključan, važno je i provoditi samopreglede dojki te percipirati kako vaše dojke obično izgledaju i kakve su na dodir kako biste otkrili promjene koje mogu nastati između skrininga.

Tipični simptomi raka dojke uključuju:

 • Novu kvržicu ili masu
 • Zadebljanje ili oteknuće dijela dojke
 • Uvlačenje kože dojke
 • Promjene u veličini ili obliku
 • Promjene na bradavici
 • Promjene boje
 • Crvenilo ili osip
 • Iscjedak iz bradavice, ako nije majčino mlijeko
 • Otečeni limfni čvorovi

Važno je napomenuti da mnoge od ovih uobičajenih promjena mogu biti uzrokovane i benignim (ne-kancerogenim) stanjima dojke. Međutim, od ključne je važnosti da svaku novu masu, kvržicu, bol ili drugu promjenu pregleda medicinski stručnjak. Također je bitno napomenuti da mnoge žene možda neće imati nikakve simptome, zbog čega je skrining toliko važan za otkrivanje raka prije nego što uzrokuje simptome.

Znaci raka dojke

Kvržice u dojci ili pazušnoj jami

Kvržice u dojci ili pazušnim jamama mogu biti jedan od ranih znakova karcinoma dojke. Te kvržice mogu biti tvrde ili čvrste i mogu biti bezbolne ili osjetljive na dodir. Važno je razmotriti da sve kvržice nisu kancerogene, jer mnoga benigna (ne-kancerogena) stanja mogu uzrokovati kvržice u dojci ili pazušnoj jami. Međutim, ukoliko primijetite pojavu bilo kakve nove ili neobične kvržice, preporučuje se da se posavjetujete sa ljekarom. Rana detekcija i brza medicinska intervencija su ključni u liječenju karcinoma dojke.

Uvlačenje kože dojke

Jedan od ranih znakova raka dojke je uvlačenje kože dojke. Koža dojke izgleda kao da je uvučena ili naborana, što ponekad može nalikovati teksturi kore narandže. Ovo uvlačenje može se pojaviti na jednoj ili obje dojke i može biti popraćeno drugim simptomima kao što su bol u dojci ili oteknuće.

Promjene u veličini ili obliku dojke

Još jedan rani znak karcinoma dojke je promjena u veličini ili obliku dojke. To može biti uzrokovano tumorom koji raste u dojci, što može gurnuti tkivo dojke prema van ili uzrokovati njeno opuštanje. Stoga, bitno je obratiti pažnju na bilo kakve promjene u izgledu vaših dojki.

Promjene na bradavicama

Promjene na izgledu bradavica također mogu biti rani znak karcinoma dojke. Promjene mogu uključivati inverziju bradavice, kada se bradavica uvuče prema unutra, ili promjene u boji ili teksturi. U nekim slučajevima može biti prisutan i iscjedak iz bradavice. Ove promjene mogu se pojaviti na jednoj ili obje bradavice i treba ih pažljivo pratiti.

Iscjedak iz bradavice

Iscjedak iz bradavice također može biti simptom karcinoma dojke. Odnosi se na bilo koju tekućinu koja izlazi iz bradavice, a nije majčino mlijeko, i može varirati po boji i konzistenciji. Iako iscjedak iz bradavice može biti uzrokovan različitim faktorima, kao što su hormonalne promjene, infekcija ili ozljeda, važno je posavjetovati se s ljekarom ako primjetite iscjedak iz bradavice.

Bol ili otok dojke

Iako različiti faktori mogu uzrokovati bol i oteknuće dojke, oni također mogu biti rani znaci karcinoma dojke, posebno ukoliko bol ili oteknuće uporno i ne prolazi s vremenom ili tretmanom. Bitno je konsulatovati se sa doktorom ako iskusite ove simptome, jer oni mogu ukazivati na rak dojke.

Ostali simptomi

Uz gore navedene znakove i drugi simptomi mogu ukazivati na prisustvo raka dojke poput: kvržice ili zadebljanja u tkivu dojke, crvenilo ili osip na dojci te promjene u izgledu kože na dojci. Važno je obratiti pažnju na bilo kakve promjene na dojkama i konsultovati se s doktorom ako primijetite bilo što neobično. Također, zapamtite da pojedine žene možda neće imati niti jedan simptom, stoga su redovni pregledi ključni za rano otkrivanje karcinoma dojke prije potencijalnih simptoma.

Uzroci i faktori rizika za rak dojke

Iako ne postoji definitivan uzrok za nastanak karcinoma dojke, nekoliko je faktora povezano s povećanim rizikom od razvoja bolesti. Uobičajeni uzroci i faktori rizika za karcinom dojke uključuju genetsku predispoziciju, hormonalne faktore, životne navike (kao što su prekomjerno konzumiranje alkohola i pušenje) i okolišne faktore.

Sažetak simptoma karcinoma dojke

Prepoznavanjem ranih znakova raka dojke, provođenjem redovitih samopregleda dojki i skrininga, možete povećati šanse za uspješno liječenje i oporavak ako otkrijete rak dojke. Ako iskusite bilo koji od gore navedenih simptoma, važno je konsultovati se sa doktorom za pravilnu dijagnozu i liječenje. Zapamtite, rano otkrivanje ključno je u borbi protiv karcinoma dojke.

Izvori

 1. Američko društvo za borbu protiv raka. Ključne statistike za rak dojke
 2. Američko društvo za borbu protiv raka. Preporuke Američkog društva za borbu protiv raka za rano otkrivanje raka dojke
 3. CDC. Simptomi raka dojke
 4. Mayo klinika. Rak dojke – simptomi i uzroci

Više o sličnim temama: Blog

MammaPrint test