Rano otkrivanje

Rano otkrivanje je najvažniji faktor za dobru prognozu kada je dijagnosticiran rak. Ulaganjem malo vremena za brzi pregled, možete povećati vjerovatnoću da ćete nastaviti život kao i obično. Mnoge žene ne koriste dostupne preglede za rano otkrivanje raka, bilo zbog straha od rezultata, neizvjesnosti kako bi nepoznati pregled mogao izgledati, ili jednostavno zbog odugovlačenja. To je jako problematično, jer vrijeme je najvažniji faktor kada je u pitanju dijagnoza raka dojke.

Rutinski samopregled

Pregledajte svoje grudi u ogledalu sa rukama sa strane, a zatim sa podignutim rukama. Potražite bilo kakve promjene na koži kao što su uvlačenja kože, nabori, crvenilo, promjene na bradavicama ili bilo kakav iscjedak iz njih.

Pregledajte svoje grudi dok ležite: suprotnom rukom pregledajte svaku dojku vrhovima prstiju, koristeći male kružne pokrete i pokrivajući cijelo područje dojke (od pazuha do bradavica, preko prostora između grudi i okomito od ključne kosti do ispod grudi).

Pregledajte svoje grudi dok stojite: ovo je najlakše učiniti pod tušem, posebno ako nanesete malo sapuna na područje zbog kojeg prsti klize po koži i grudvice se lakše napipaju.