Zdrava ishrana ima značajne koristi za opšte zdravlje i blagostanje. U kombinaciji s redovnom fizičkom aktivnošću, zdrava ishrana vam pruža energiju za svakodnevne aktivnosti i pomaže vam da održavate zdravu tjelesnu težinu te da upravljate stresom. Na duži rok, zdrava ishrana uz redovnu tjelesnu aktivnost poboljšava vaše opće zdravlje, smanjuje rizik od razvoja bolesti poput dijabetesa i bolesti srca te doprinosi vašem osjećaju dobrobiti.

Zdrava ishrana je važna i za mnoge osobe koje imaju rak dojke. Osim što vam pomaže da se osjećate bolje, omogućava vam da preuzmete kontrolu nad nečim, kada se može činiti da nemate puno kontrole nad svojim životom.

Zdrava ishrana podrazumijeva konzumiranje dijete koja uključuje raznolikost zdravih namirnica (kao što su povrće, mahunarke, voće, proteini, namirnice bogate kalcijumom, integralni hljeb i žitarice).

Moguće je da ste čuli za “posebne” dijete za osobe koje su dijagnosticirane s rakom, međutim, ne postoji naučni dokaz da žene koje su dijagnosticirane s rakom dojke trebaju slijediti posebnu ishranu ili konzumirati određene namirnice kako bi spriječile povratak raka. Preporučuje se da žene s rakom dojke prate iste prehrambene smjernice koje se preporučuju za sve odrasle osobe. Zdrava i uravnotežena ishrana uključuje namirnice iz sljedećih pet grupa namirnica:

 • povrće, mahunarke i grah
 • voće
 • žitarice (uglavnom integralne), poput kruha,
 • riže, tjestenine, rezanaca, zobenih pahuljica i kinoe
 • nemasno meso i perad, riba, jaja, tofu, orašasti plodovi i sjemenke
 • mliječni proizvodi (uglavnom niskomasni), uključujući mlijeko, jogurt, sir ili alternative kao što su bademi s korom, konzervirane sardine ili losos.

Također je važno da pijete dovoljno VODE svakog dana. Nacionalno vijeće za zdravstvo i medicinska istraživanja (NHMRC) preporučuje da odrasle žene svakodnevno popiju osam čaša vode od 250 ml (oko 2 L). Najbolje je piti običnu vodu, iako i druge napitke na bazi vode, poput čaja, mogu doprinijeti ukupnom unosu tečnosti.

Omega-3 Masne Kiseline:

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi poput lososa, sardinama i skuše, kao i u orasima, lanenom sjemenu i chia sjemenkama, imaju niz korisnih efekata na zdravlje. Ove masne kiseline, uključujući EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju hronične inflamacije, koja je često povezana s rastom ćelija raka. Također, ove masne kiseline podržavaju optimalno funkcionisanje srca, mozga i nervnog sistema, što doprinosi opštem zdravlju organizma.

Smanjenje Unosa Prerađenih Namirnica:

Prerađene namirnice, kao što su brza hrana, gazirani napici, grickalice bogate transmasnim kiselinama i visokim nivoom šećera, predstavljaju ozbiljan izazov za zdravlje. Konzumacija ovih namirnica povezana je s povećanim rizikom od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti, što može indirektno uticati na povećan rizik od razvoja karcinoma dojke. Višak prerađenih namirnica može dovesti do disbalansa u nivou hormona i inflamacije, stvarajući povoljno okruženje za razvoj karcinoma. Umjesto toga, naglasak treba staviti na cjelovite namirnice, svježe voće, povrće, cjelovite žitarice i izvore zdravih proteina kako bi se organizam održavao u optimalnom zdravstvenom stanju.

Hrana koju treba ograničiti

Neki proizvodi i pića imaju malu nutritivnu vrijednost i trebaju se konzumirati povremeno i u malim količinama.

 • Hrana bogata šećerom i zasićenim mastima

Preporučuje se smanjenje unosa šećera i zasićenih masti u ishrani. Hrana bogata šećerom i zasićenim mastima uključuje kekse, kolače, slatkiše, puter, pavlaku, prženu hranu, čips, peciva i gazirane napitke. Ovi proizvodi i napici mogu doprinijeti debljanju i razvoju hroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa.

 • So

Iako je neka količina soli (natrijuma) važna za zdravlje, previše soli može dovesti do visokog krvnog pritiska, bolesti srca, moždanog udara i bolesti bubrega. Većina soli koju konzumiramo nalazi se u prerađenoj i pakiranoj hrani kao što su pomfrit, čips, slani orašasti plodovi, instant supe, konzervirano povrće, pite, kobasice, pizza i gotova jela.

 • Alkohol

Postoje dokazi da alkohol može povećati rizik od razvoja raka dojke. Međutim, nije jasno da li alkohol povećava rizik od povratka raka dojke (rekurencije). Preporučuje se ograničavanje dnevnog unosa alkohola kako bi se smanjio rizik od raka. Ako se konzumiraju alkoholna pića, ženama se preporučuje da ograniče unos na ne više od jednog pića dnevno. Za muškarce, preporučuje da ograniče konzumaciju alkohola na ne više od dva pića dnevno.

Tabela ispod prikazuje preporučeni dnevni broj “porcija” za svaku grupu namirnica i koliko jedna porcija sadrži.

Napomena: Preporučene dnevne porcije se razlikuju za muškarce, žene koje su trudne i žene koje doje.

 

Važnost Pravilnog Rasporeda Ishrane u Borbi Protiv Karcinoma Dojke

 1. Održavanje Energije i Nutrijenata: Kada se suočavate sa karcinomom dojke, tretmani poput hemoterapije i radioterapije mogu izazvati umor i smanjeni apetit. Pravilno raspoređivanje obroka može vam pomoći održati stabilan nivo energije i osigurati unos neophodnih hranljivih sastojaka. Često, konzumiranje manjih, češćih obroka tokom dana može biti efikasnije nego tri velika obroka.
 2. Hidratacija i Eliminacija Toksina: Pravilna raspodjela tečnosti tokom dana igra ključnu ulogu u održavanju hidriranosti organizma i podršci funkciji bubrega. Održavanje adekvatne hidratacije pomaže organizmu da eliminiše toksine i otpadne proizvode, što je posebno važno tokom tretmana kao što je hemoterapija.
 3. Održavanje Zdrave Tjelesne Mase: Određeni tretmani karcinoma dojke mogu izazvati fluktuaciju tjelesne mase. Pravilan raspored ishrane, zajedno s kvalitetnim izborom namirnica, može vam pomoći da održite zdravu tjelesnu masu. Raspoređivanjem obroka na način koji podržava ravnotežu između unosa kalorija i potrošnje energije, možete doprinijeti očuvanju snage i vitalnosti.
 4. Upravljanje Nuspojavama Tretmana: Neki tretmani karcinoma dojke mogu izazvati mučninu, promjene u ukusu hrane ili poteškoće sa varenjem. Pravilno raspoređivanje obroka može pomoći u smanjenju ovih nuspojava. Na primjer, konzumiranje laganih obroka prije tretmana ili uzimanje manjih porcija hrane tokom dana može pomoći u prevazilaženju problema sa varenjem.
 5. Emocionalna Stabilnost: Pravilan raspored ishrane također može imati pozitivan uticaj na emocionalno zdravlje. Redovni i uravnoteženi obroci mogu pomoći u održavanju stabilnosti nivoa šećera u krvi, što može pozitivno uticati na vaše raspoloženje i energiju.

U procesu suočavanja sa izazovom karcinoma dojke, svaki korak prema boljem zdravlju ima poseban značaj. U tom duhu, stvorili smo poseban alat – personalizovani raspored ishrane, koji vam omogućava da precizno planirate vaše obroke, prateći nutricionističke vrijednosti i važne bilješke. Ovaj raspored je vaš pratilac ka optimalnoj ishrani tokom ovog izazovnog perioda, pružajući vam kontrolu nad vašim dnevnim unosom hranljivih sastojaka i podržavajući vaš oporavak.

 

PREUZMI