Dr. van ‘t Veer je superžena u svijetu personalizirane medicine.

Više od tri decenije unapređuje njegu raka dojke kroz inovacije koje potresaju svijet, donijevši joj preko 230 publikacija i nagrada. Žurnal Renown, 24/7 Wall Street nazvao ju je jednom od 32 nevjerojatne žene naučnice koje su uspjele u poljima u kojima dominiraju muškarci.

 

Nadahnuta od malih nogu, njen se rad temelji na uvjerenju da ne postoji samo jedan tretman za pacijente s rakom dojke. Njena misija je povećati šanse svake žene da preživi ovu bolest pomažući liječnicima da zauzmu individualiziran pristup medicini.

Dr. van ‘t Veer je najpoznatija po otkriću koje su ona i njen tim napravili na Holandskom institutu za rak (NKI). Utvrdili su da specifični DNK potpis sastavljen od 70 gena može odrediti da li tumori raka dojke imaju nizak ili visok rizik od ponovnog pojavljivanja. Ovo je bila osnova za njen revolucionarni test, MammaPrint. Nakon patentiranja inovacije, dr. van ‘t Veer i njen istraživački partner, René Bernards, pokrenuli su Agendia kao način da dovedu MammaPrint i drugu genomsku tehnologiju koja mijenja život pacijentima s rakom dojke širom svijeta. Pored toga, Dr. van ‘t Veer je i profesorica laboratorijske medicine i direktorica primijenjene genomike na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku.

“Tokom srednje škole, sjećam se da sam učila o genima – kako su oni bili početak života i pokretači funkcioniranja našeg tijela. To bogato iskustvo uvjerilo me je da želim nastaviti karijeru u medicinskom istraživanju.”

– Dr. van ‘t Veer