Tačan uzrok nastanka svakog pojedinačnog slučaja raka dojke još uvijek nije poznat. Međutim, poznati su brojni faktori rizika za pojavu ove vrste karcinoma. Na primjer, način života, poput ishrane i fizičke aktivnosti, može povećati šanse za razvoj karcinoma dojke, ali još uvijek nije razjašnjeno na koji tačno način navedeni faktori dovode do toga da normalne ćelije postanu kancerogene. Također, hormoni igraju značajnu ulogu u mnogim slučajevima raka dojke, ali detalji njihovog uticaja još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni.

Kako promjene gena mogu dovesti do raka dojke?

Geni upravljaju funkcijama naših ćelija. Sastoje se od hemikalije zvane DNK, koju nasljeđujemo od oba roditelja. DNK ne utječe samo na to kako izgledamo; već može utjecati i na rizik od razvijanja pojedinih bolesti, uključujući i neke vrste karcinoma.

Normalne ćelije imaju gene koje zovemo proto-onkogeni, i oni pomažu da se kontroliše rast ćelija, nastanak novih ćelija prilikom dijeljenja ili njihov opstanak (preživljavanje). Ukoliko dođe do mutacije, odnosno promjene u proto-onkogenu na određeni način, on se pretvara u onkogen. Stanice koje posjeduju mutirane onkogene mogu postati kancerogene – može doći do nastanka raka.

Rak može nastati zbog promjena u genima, uključujući one koje aktiviraju onkogene ili isključuju gene supresore tumora. Obično su potrebne promjene u više različitih gena da bi nastao karcinom dojke.

Naslijeđene promjene gena

Neki geni se mogu promijeniti, odnosno mutirati, i te promjene možemo naslijediti od roditelja. To znači da su te mutacije već prisutne u svim našim ćelijama od rođenja.

Određene naslijeđene promjene gena mogu znatno povećati rizik od razvoja određenih vrsta raka, a te promjene su česte u nekim porodicama. Na primjer, BRCA geni (BRCA1 i BRCA2) su geni koji spriječavaju abnormalni rast ćelija. Ako dođe do promjene u jednom od tih gena, on više ne može kontrolisati rast ćelija, što povećava vjerovatnoću za razvoj karcinoma. Takva promjena u genima može se prenijeti s roditelja na dijete.

brca 1 brca 2

Žene već imaju koristi od napretka u razumijevanju kako genetika utječe na rak dojke. Genetsko testiranje može otkriti slučajeve gdje su žene naslijedile mutacije u BRCA1 ili BRCA2 genima, koji inače sprječavaju nastanak raka, kao i u nekim rijetkim genima poput PALB2, ATM ili CHEK2. Žene sa tim tipom mutacija mogu poduzeti korake da smanje rizik od raka dojke, obraćajući pažnju na promjene u svojim dojkama i prateći preporučene smjernice za redovne preglede i samopreglede kako bi se karcinom otkrio u ranoj fazi, kada je lakše izliječiv. Ove mutacije su ponekad povezane i s drugim vrstama raka. Preporuka je da žene s tim mutacijama razmisle o ranim pregledima i preventivnim mjerama i za druge vrste karcinoma.

Češće se dešava da mutacije ili varijacije unutar gena igraju ulogu u razvoju karcinoma. Svaka od tih mutacija može imati mali učinak na pojavu raka kod pojedinca. Međutim, kad se pogleda cijela populacija, njihov ukupni efekt može biti velik jer su takve mutacije česte i ljudi često imaju više njih odjednom. Geni uključeni u ove procese mogu utjecati na nivo hormona, metabolizam ili na druge faktore koji povećavaju rizik od  karcinoma dojke. Ti geni mogu također biti ključni u povećanom riziku od nastanka karcinoma dojke koji se primjećuje unutar nekih porodica.

Stečene promjene gena

Većina mutacija gena koje su povezane s rakom dojke su stečene. Te promjene u ćelijama dojke nastaju tokom života osobe, a nisu naslijeđene niti prisutne od rođenja. Ove stečene mutacije DNK se razvijaju s vremenom i nalaze se samo u kancerogenim ćelijama dojke.

Takve stečene mutacije onkogena ili gena supresora tumora mogu biti posljedica različitih faktora, kao što su izlaganje zračenju ili hemikalijama koje izazivaju karcinom. Međutim, neke promjene u genima mogu biti i potpuno slučajne, i jednostavno se dogode u ćelijama bez vanjskih utjecaja. Do sada, uzroci većine ovih stečenih mutacija koje mogu dovesti do raka dojke još uvijek nisu poznati. Obično, kod raka dojke se javlja više takvih stečenih mutacija.

Više sličnih tema: Blog

Izvor: American Cancer Society